diumenge, 21 de setembre del 2014

OBRINT CAMINS

Narcís Arbusé va ser el conferenciant elegit per parlar als alumnes de 1r i 2n d'ESO sobre el lema del curs, OBRINT CAMINS. En Narcís va ser molts anys professor d'història a l'institut de Torroella i és un gran coneixedor del Montgrí, sobre el qual ha escrit dos llibres: El Montgrí pas a pas i A redòs del Montgrí .

Amb paraules molt entenedores per als alumnes dels primers cursos, en Narcís va explicar en què consisteix el projecte de marcar camins a tot Catalunya. Cada municipi s'encarrega del seu tram, però no se segueix la línia recta, sinó que es busquen llocs emblemàtics, perquè el camí, allò que s'hi va trobant, és a vegades el més important.

També els va explicar l'origen dels camins, els camins de Pèrsia, els camins romans... , com els camins romans assenyalaven els punts quilomètrics en milles, com es construïen ponts, com més tard van sorgir les llegendes sobre els ponts del Diable o del Dimoni, quan la gent no podia comprendre com s'havien pogut construir aquelles magnífiques obres d'enginyeria i pensaven que no eren obres humanes.

Els alumnes són ara en un camí, el camí de l'ensenyament secundari. No l'han triat, és obligatori, però han de veure que és un camí important. Al llarg dels seus anys de formació hauran de saber triar què els interessa, què els convé... Deixaran companys pel camí, a vegades s'equivocaran, i sempre hauran d'escollir, hauran de prendre decisions...

Finalment els va parlar de la importància de la família, de tenir-hi una bona comunicació, de confiar-hi, de relacionar-s'hi estretament.