dijous, 16 d’abril del 2015

DIA INTERNACIONAL CONTRA L'ESCLAVITUD INFANTIL

Avui és el Dia Internacional Contra l’Esclavitud Infantil. 250 milions d’infants treballen al món, i 150 milions, en condicions perilloses. Es commemora l’assassinat d’Iqbal Masih, un nen pakistanès a qui el seu pare va vendre als 4 anys, a canvi d’un préstec de 600 rúpies (12 € !) per pagar el casament del seu fill gran. Mai no va poder pagar el deute, per l’increment dels interessos, i pels nous préstecs que demanava el seu pare. Iqbal va passar la seva infantesa treballant 12 hores diàries en una fàbrica de catifes com si fos un esclau, encadenat a una màquina de teixir, i on era maltractat cada dia. Hi havia molts altres infants com ell a la fàbrica. Quan tenia 10 anys es va poder  escapar i va denunciar la seva situació.

La premsa se’n va fer ressò i es va saber a tot arreu. Es va convertir en un activista contra l’explotació laboral infantil. Va demanar el boicot per a les indústries de catifes al Pakistan, que van perdre molts diners. Somiava poder ser un gran advocat per acabar amb el treball infantil al món.

El 16 d'abril de 1995, mentre anava amb bicicleta, algú li va disparar. Mai no s'ha sabut qui va ser. Iqbal és el símbol contra l'explotació infantil.

Explotació infantil al món: Unicef / Humanium / Mans Unides / upf Càtedra Unesco /  Vídeo explotació infantil / El País 
Amb la col·laboració de Núria Amores i Carlota Cuadros (3r ESO)