dimarts, 1 de març del 2016

El Mărțișor, amulet màgic

Avui moltes alumnes romaneses del nostre institut duien un braçalet, un penjol, una agulla de pit amb els colors vermell i blanc. Us hi heu fixat?

El dia 1 de març (Martie), a Romania (i també a Moldàvia, Ucraïna, Bulgària, Albània i Macedònia) es regala a les nenes, noies i dones un Mărțișor, una mena d’amulet màgic fet amb dos fils de llana trenats i llaçats, de color blanc i vermell, al qual sovint s’hi afegeix una petita moneda de plata, una ferradura, el ninot d’un escura-xemeneies o un trèvol de quatre fulles, per desitjar bona salut, amor, felicitat, alegria i sort als éssers estimats. Aquest amulet pot ser un braçalet, una agulla de pit o un penjoll.

Sembla ser que formava part d’una mena de ritual relacionat amb el nou cicle de l’agricultura i amb la fertilitat, que podria tenir uns 8.000 anys d’antiguitat (s’han trobat tires de cànem amb una pedreta vermella i una de blanca que es lligava al coll). El color vermell simbolitza la vida, la fertilitat, i el color blanc, la mort i l’hivern.

Es porta fins que es comença a notar l’inici de la primavera: floreix el “ghiocel” (lliri de neu), se sent el cant de la puput, els arbres floreixen, tornen les orenetes... Aleshores es penja aquest amulet en un arbre florit o es llença cap a les aus migratòries.

A Romania encara aquests dos colors són presents en cerimònies de casaments, de naixements i d’enterraments.

Al voltant d’aquesta tradició tan antiga hi ha moltes llegendes. L’Alexandra i la Marusia, alumnes romaneses de l’aula d’acollida de fa dos cursos, en van recollir una, la del sol-noia segrestat.