divendres, 21 de novembre del 2014

XERRADES DE CIÈNCIES PER A1r i 2n DE BATXILLERAT / SETMANA DE LA CIÈNCIA

Aquesta setmana s'ha celebrat la 19a SETMANA DE LA CIÈNCIA, i al nostre institut hem programat diversos actes, com heu anat veient en aquest bloc, o bé presentats per alumnes o bé per científics de renom.

S'han realitzat dues xerrades per a 1r i 2n de batxillerat de ciències.

La primera, el dia 18, amb el títol de Comunicacions ionosfèriques a l'Antàrtida, a càrrec de la Doctora Rosa Ma Alsina Pagès, que és enginyera en Telecomunicació i Electrònica i professora del departament d'Enginyeria de la Salle a la Universitat Ramon Llull. La doctora Alsina forma part del Grup de Recerca en Electrònica i Comunicacions de la URL, i publica habitualment en diverses revistes científiques.

En la xerrada va explicar que les comunicacions amb l’Antàrtida són un repte per a tot enginyer de telecomunicació. Va explicar que l'objectiu de treball del projecte en què participa és l’adquisició de les dades meteorològiques de la base espanyola Juan Carlos I mitjançant un enllaç ionosfèric de 12.700km (Continueu llegint)


El dia 19 el Doctor Joan San Molina va fer la segona xerrada Y- Cr@nium. Disseny i construcció del crani humà. Aplicacions pràctiques. El professor San és Doctor en Medicina per la Universitat de Barcelona i Neurocirurgià. Actualment és professor titular de Ciències Mèdiques de la Universitat de Girona, en el departament d’Anatomia i Embriologia Humana. Ha estat professor també en el Màster de Neuropsicologia Clínica de la Universitat de Barcelona. Forma part del Grup de Recerca D'anatomia Clínica, Embriologia, Neurociència i Oncologia Molecular (Neoma).

El projecte que duu a terme San Molina a Neoma s'ha focalitzat a desenvolupar un crani 3D que es comporti exactament igual que un crani real i així poder predir l'efecte de l'impacte sobre la superfície del crani. El resultat d'aquesta investigació ha estat Y-Cr@nium, un disseny geomètric 3D del crani humà, format per 22 peces, que ens permet disposar d'un model biomecànic per a poder dissenyar i desenvolupar pròtesis a mida per al crani i equips protectors. (Continueu llegint)