divendres, 29 de novembre del 2013

DIA CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE (25 DE NOVEMBRE)

El juliol de 1981, en el context de la primera Trobada Feminista de Llatinoamèrica i del Carib celebrada a Colòmbia, les dones van denunciar  la violència de gènere tant en l’àmbit domèstic, com en el dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques. I així va ser declarat Dia internacional contra la violència de gènere el 25 de novembre, dia de 1960 en què van morir assassinades  les germanes Mirabal, opositores al règim del dictador dominicà Trujillo.

Ja fa anys que cada 25 de novembre a l'institut de Celrà es fan actes per tal de recordar totes les dones que han patit maltractaments. Aquest any s’han fet accions reivindicatives a través del SEPC i de l’equip educatiu de l’IES de Celrà. El SEPC van penjar una pancarta a la façana de l’institut. Es va llegir un manifest unitari contra la violència de gènere. Els alumnes varen participar a la celebració creant cartells  a favor de la igualtat i en contra de la violència. Tots els cartells s'han penjat als passadissos de l'institut. 





El 25 de novembre es podia anar, a l’hora de pati, a veure projeccions de curts sobre casos de violència.


 

 Les activitats  contra la violència de gènere duren fins al 28 de novembre: xerrades, jocs no sexistes, curts... També s’ha fet un taller d’autodefensa personal i, finalment, tocada de campanes per cada dona assassinada el 2013. Algunes d’aquestes activitats s’han fet a l’institut.




Alumnes de costura creativa de 3r van participar en l'acte de cobriment de l'"aspirina" de Banyoles amb mandales de ganxet.(Robatori de la manta de ganxet)


 


Activitats com aquestes es fan cada any per fer reflexionar la gent i per fer desaparèixer tant la violència de gènere com la discriminació.



(Maria Bellido, Eudald Blanch, Jaume Esbert, Gerard Figueras, Gregori Lechado i Daniela Stan (alumnes de 3r d'ESO) han redactat aquest article i han fet les fotografies)